Backorder Nedir?

Sanal dünyanın giderek geliştiği bugünlerde özellikle internet ortamı tam bir pazar yerine dönmüş vaziyettedir. Son derece yüksek bir talebi karşılayan sanal dünya, bu karmaşıklığın altından kalkabilmek için her geçen gün yeni terimler ve yeni yöntemler bulmaktadır. Alan adlarınızı backorder ile süresi biter bitmez satın alabilirsiniz.

90’lı yıllardan farklı olarak günümüzde bir web sitesi sahibi olmak son derece basit bir işlemdir. Aynı zamanda maliyet açısından da fiyatlar giderek düşmüştür. Çünkü günümüzde hosting hizmeti veren onlarca firma bulunmaktadır. Öyle ki bazıları ücretsiz bir şekilde bu hizmeti vermektedir ve küçük çaplı siteler için bu ideal bir seçenek olarak gözükebilir.

Backorder Nedir?

Backorder Nedir?

Alan Adı Yetersizliği ve Backorder

Web sitesi açmak isteyenlerin ve açanların sayısı bu kadar arttıkça, haliyle domain (alan adı) bulma problemi de baş göstermiştir. Şu anda etkileyici ve sade bir isme sahip bir web sitesi alan adı kiralamak istediğinizde, bu alan adının daha önceden başka birileri tarafından kullanılmaya başlanmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu soruna bağlı olarak backorder kavramı ortaya çıkmıştır. İngilizce bir kelimedir ve Türkçe karşılığı ön sipariştir.

Bir örnek üzerinden anlatırsak çok daha açıklayıcı bir şekilde aktarabiliriz. Almak istediğiniz bir web sitesi alan adı halihazırda kullanılır durumdaysa, o alan adını o an almanız mümkün değildir. Çünkü parası başkaları tarafından daha önceden ödenmiştir ve son kullanma tarihine kadar geçerliliği devam etmektedir. Bu noktada normalde son kullanma tarihini bekleyip eğer alan adı müsaitse bu tarihte kiralama işlemi gerçekleştiriliyordu. Fakat backorder yönteminde siparişinizi önceden hazır edebiliyorsunuz. İleri tarihli bir rezervasyon gibi düşünebilirsiniz.

Pratikte Kullanışlılığı

Bu yöntem ile bir rezerve işlemi gerçekleştirdiğinizde ne yazık ki her şey son bulmuyor. Burada en büyük sıkıntı, alan adını kiralayan kişinin son kullanma tarihini uzatması şeklinde karşımıza çıkıyor. Örneğin x alan adını almak istiyorsunuz ve 2019 Mart ayında backorder siparişinizi verdiniz ve x alan adının son kullanma tarihi 2019 Ekim ayında son buluyor. Siz Mart ayında sipariş vermiş olsanız da, x alan adının şu anki sahibi, örneğin Haziran ayında son kullanma tarihini uzatabiliyor. Bu da siparişinizin amacına ulaşmamasına neden oluyor. Fakat backorder yöntemi genellikle faal olmayan siteler üzerinde kullanıldığı için bu problemle çok fazla karşılaşılmamakta. Yine de belirtmekte fayda var; halihazırda aktif olan ve kullanıcı yoğunluğu da ortalama düzeyde olan bir alan adı için backorder sipariş vermeniz, yüksek ihtimalle vakit kaybı ve beyhude bir çaba olacaktır.