GNOME Nedir?

Bilgisayarların kullanımının yaygınlaşması ile birlikte insan hayatında yer edinen birçok farklı kavramdan bazıları olan işletim sistemleri ve masaüstü, son derece önemli iki öğedir. İşletim sistemleri, kullanan kişiye sağladığı ayrıcalıklara bağlı olarak tercih edilmektedir. Bu noktada son derece özgür bir platform olan Linux tabanlı işletim sistemleri, genellikle yazılım ve kodlama ile ilgilenen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Linux, bir Unix türevi yazılımdır. GNOME nedir? Unix tipi işletim sistemleri ile mükemmel uyum sağlayan bir masaüstü ortamıdır. Kullanıcı dostu olması ile dikkat çeker ve çoğu Linux tabanlı işletim sistemi GNOME masaüstü kullanmaktadır. Bu sayede aslında bir platformun hem özgür hem de yüksek kalitede olabileceği ortaya konmaktadır.

GNOME Nedir?

GNOME Nedir?

GNOME Projesi, tamamen bu işe gönüllü kişiler tarafından aktif olarak geliştirilen bir projedir. Son derece başarılı olmasının sırrı da burada yatmaktadır. Binlerce, hatta milyonlarca kişi tarafından herhangi bir ücrete tabi olmadan kullanılabilen GNOME, kendi organik yapılanması ile birlikte etkili bir şekilde kullanıcılardan destek bulabilmiş ve bu sayede gelişmeyi başarabilmiştir. Günümüzde GNOME, en meşhur masaüstü ortamlarından biri olarak kabul edilmektedir.

1997 yılında Miguel de Icaza ve Federico Mena tarafından ilk temelleri atılmaya başlanmıştır. Bu noktada amaç, Richard Stallman’ın özgür yazılım anlayışına tam anlamıyla uyacak bir yazılım geliştirme arayışına bağlı olarak bir ihtiyacın karşılanmasıdır. Geliştirildikten sonra, özgür bir platform olmayan KDE ile birlikte en çok kullanılan masaüstü ortamlarından biri haline gelmeyi başarabilmiştir. Bu özelliğiyle de özgür yazılım sevenlerin ve destekleyenlerin de ilgisini ve sevgisini kazanabilmiştir.

GNOME kullanımının iki farklı avantajı bulunmaktadır. Birincisi elbette kolay ve görsel anlamda tatmin edici bir kullanım deneyimi yaşatması, ikincisi ise uygulama geliştirerek masaüstü ortamına entegre hale getirilebilecek bir sistemle çalışması. Özgür bir platform olmasının bu artılarını kendi lehine kullanmayı çok iyi başaran bir masaüstü ortam yazılımıdır. Kullanıcılar tarafından geliştirilen içerikler hem geliştiren kişi için normal olarak fayda sağlamakta hem de diğer kişiler tarafından keşfedilip etki alanı genişleyebilmektedir. Bu organik yapısı sayesinde sürekli iyileştirme ve geliştirme imkânı bulunan bir masaüstü ortamıdır.