Sanallaştırma Nedir?

Hayatımızda bulunan birçok teknik terimden biri de sanallaştırma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram, bilgisayar sistemlerinde kullanılmaktadır. Birbirinden farklı, birden fazla işletim sisteminin aynı fiziksel kaynakları kullanmasına dayalı bir sistemdir. Bu sistemde kullanıcı ile donanım arasındaki mantıksal katman oluşturulur ve doğrudan fiziki kaynaklara erişim engellenmiş olur. Bu sayede sanal donanım, fiziki donanım gibi görev görür ve bu şekilde işlem gerçekleştirir. En sade anlatımı ile sanallaştırma bu şekilde çalışmaktadır. Bu kavram özellikle son yıllarda adından sıkça söz ettirmektedir. Kullanım alanları ve avantajları genişledikçe daha da sık kullanılması beklenmektedir.

Sanallaştırma Nedir?

Sanallaştırma Nedir?

Avantajları

Veri merkezleri için işlem ve sistem takibi, raporlama veya işletim sistemi yüklerini dengeli bir şekilde dağıtma gibi işlevleri bulunmaktadır. Tüm bu işlemler hem mümkün kılınmakta hem de çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Daha az ekipman kullanmayı mümkün kılar. Böylelikle fiziki donanıma ayrılan bütçede azalma meydana gelir. Özellikle büyük çaplı veri merkezleri için ideal seçenektir.

Gereksiz yere kaynak kullanımının önüne geçer. Ayrıca az sayıda ekipman kullanılması enerji tasarrufunu da sağlar. Bu iki unsur sayesinde verimlilikte ve maliyette büyük ölçüde kazanç elde edilmiş olur.

Belki de en önemli faydası hızdır. Bütün işlemler çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bu da günümüzde oldukça önemlidir. Anında reaksiyon gösterebilme yetisini veri merkezine kazandırır.

Yapılan işlerin devamlı ve kesintisiz olarak yapılabilmesini mümkün kılar. Bu sayede verimliliğe ciddi katkısı olur ve kârlılık açısından da faydalıdır.

 

Kullanım Alanları ve Türler

                Sanallaştırmanın birkaç farklı kullanım amacı ve çeşidi bulunmaktadır. Amaca yönelik olara k herhangi biri tercih edilebilir.

  • Sunucu sanallaştırma, birden fazla fiziksel sunucunun sanallaştırılmasıyla elde edilen fiziksel tasarrufu ifade eder.
  • Depolama alanından tasarruf etmek için sanallaştırma işlemi uygulanabilir. Girdilerin sanal ortamda depolanması anlamına gelmektedir.
  • Yoğun ağ yapılanmasına ihtiyaç duyulan yerlerde ağ bağlantılarının sanallaştırılması da mümkündür. Bu sayede karmaşadan kurtulmuş ve az ekipmanla yeterli bağlantıyı sağlamış olursunuz.
  • Son olarak uygulamalar üzerinde kullanılan sanallaştırma işlemleri sayesinde bilgisayara kurulum gerçekleştirmeden uygulamaların çalıştırılması mümkün kılınır. Bu da son derece etkili ve sık kullanılan bir yöntemdir.