Semantic Web Nedir?

1980’li yıllardan itibaren tüm dünya genelince bilgisayarların kullanımının artması ile birlikte birçok farklı kavram ve teknoloji hayatımıza girmeye başlamıştır. Bu kavramlar genel anlamda hayatı kolaylaştıran ve farklı çözümler sunan kavramladır. İnternetin de yaygın olarak kullanılmaya başlanması, birtakım karışıkları da doğal olarak beraberinde getirmiştir. Bu karışıklıkların düzenlenmesi ve daha sade bir hale getirilmesi adına ortaya çıkarılmış olan Semantic Web kavramı da hayatımızda yer edinmeyi başarabilmiş oldukça meşhur bir kavramdır. Türkçeye Anlamsal Ağ olarak çevrilmektedir. Bu isim ise Tim Berners-Lee tarafından ortaya çıkarılmıştır. En yalın haliyle uygulamalardan elde edilen bilginin düzenlenerek daha sade bir hale getirilmesi işlemine denmektedir. Temelde bilginin anlamlandırılması üzerine konumlandırılmıştır.

Semantic Web Nedir?

Semantic Web Nedir?

İnternet kullanımında profesyonel de olsanız amatör de olsanız en çok karşılaşılan problemlerden birisi bilgi kirliliğidir. Bunu gündelik işleriniz için kullandığınız internet aramalarında da görebilirsiniz. Bu bilgiler herkes tarafından internet ortamına yüklenebildiğinden kontrol mekanizması da son derece zayıflamaktadır. Aynı zamanda doğal olarak bilgiye olan güvenilirlik de çoğalmaktadır. Bu nedenle günümüzde bilgiden ziyade “doğru bilgi” değerli bir kavramdır. Bir bilginin güvenilir bir kaynaktan alınması bu nedenle her zaman için avantajlıdır.

Semantic Web nedir? Hem kısa vadede hem de uzun vadede birçok farklı faydayla birlikte gelmektedir. Gündelik işlerin sorunsuz ilerlemesi, sistemlerin birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışması gibi kavramlar direkt Semantic Web kavramı ile ilgilidir. Kurucusu tarafından yapılan bir açıklamada günü geldiği ve yeterince gelişme sağlandığı zaman son derece etkili bir şekilde bütün dünyayı saran bir yapı halinde Semantic Web kullanılacağı hayal edilmiştir.

Günümüzde Semantic Web’in en çok kullanıldığı alanlar biyoloji ve sanayidir. Bu iki alanda da bilgilerin düzenlenmesi ve makinelerin birbirleri ile iletişim halinde kalması sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu sayede farklı kaynaklardan gelen doğru bilgiler tek bir yerde toplanıp sadeleştirilmektedir. İhtiyaç duyulduğu anda da bu bilgiler etkili bir şekilde kullanılarak hallolması gereken işler çok daha rahat ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Temelde bilgi, ana başlıklara ayrılarak depolanmakta ve ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir erişim imkânı sağlanmaktadır. Semantic Web, bir programlama dili veya uygulamadan ziyade bir kavram olduğu için yapılan her düzenleme işlemi aslında bir Semantic Web’dir.